Go back to previous page
111 Residence

Traditional Territory: Kaurna Pangkarra

111 presents a pair of attached dwellings located in the western suburbs of Adelaide, South Australia.

The form is simple. Each house embodies three distinct two storey masses, separated by glazed voids to maximise the penetration of diffused sunlight. These voids are traversed by bridges, highlighting the sense of space whilst referencing sea travel.

The exterior is heavily sculptured with the predominant glazing set back from the alignment of the solid walls to provide protection from direct solar penetration and prevailing weather. These recesses also create a transitional zone between the private internal spaces and the public active footpath and roadway. The applied fins to the western façade provide a similar transitional space as well as offering some solar relief.

The ground floor living spaces flow from the rear courtyard to the front deck ensuring a strong visual connection to the sea.  The sleeping areas and secondary living areas on the first floor foster a greater sense of privacy by emphasising the separation from the public realm.

111 Residence

Traditional Territory: Kaurna Pangkarra

111 presents a pair of attached dwellings located in the western suburbs of Adelaide, South Australia.

The form is simple. Each house embodies three distinct two storey masses, separated by glazed voids to maximise the penetration of diffused sunlight. These voids are traversed by bridges, highlighting the sense of space whilst referencing sea travel.

The exterior is heavily sculptured with the predominant glazing set back from the alignment of the solid walls to provide protection from direct solar penetration and prevailing weather. These recesses also create a transitional zone between the private internal spaces and the public active footpath and roadway. The applied fins to the western façade provide a similar transitional space as well as offering some solar relief.

The ground floor living spaces flow from the rear courtyard to the front deck ensuring a strong visual connection to the sea.  The sleeping areas and secondary living areas on the first floor foster a greater sense of privacy by emphasising the separation from the public realm.